Pels volts d'Esponellà
Itinerari senzill i agradable que passa pel costat del riu Fluvià, on podrem veure una petita resclosa, i pel poble d'Esponellà, que conserva el seu caràcter rural. Les ruïnes del castell d'Esponellà ens permetran contemplar una magnífica vista de la comarca.

Des de Girona-Nord cal agafar l'autovia de Banyoles, C-66. Un cop passat Banyoles, trobarem un trencall a la dreta cap a Fontcoberta, Esponellà i Figueres. Som a la carretera GIP-5121. Una llarga recta ens porta pel pla de Martís. A l'esquerra, un trencall indica “Centre BTT, 1,5 km”. L'agafem i arribem a la residència per a gent gran Pla de Martís, on podem deixar el cotxe. Davant mateix tenim l'entrada de l'antic Centre BTT (Casa dels Enginyers).

Comencem a caminar pel mateix camí per on veníem, deixant a l'esquerra la residència i a la dreta el Centre BTT i l'entrada al Restaurant Les Heures. Cent metres més enllà s'acaba el tram asfaltat i comença un ampli camí de sorra. Veurem marques blaves i blanques.

De seguida hi ha un revolt de 90 graus cap a la dreta; deixem enrere un encreuament de camins que s'endinsen més cap al bosc, amb indicadors de diferents masos. El camí passa entre alzines i pins per un costat i vegetació de ribera per l'altre, ja que tenim el riu Fluvià a mà esquerra. Passem per una resclosa. Un xic més endavant hi ha la font de la Central. Seguim el camí fins a trobar el Càmping Esponellà. La pista mor a la carretera, tot just davant de l'entrada a Esponellà, on arribarem després de 30-45 minuts des del punt de sortida. Reprenem la ruta des de la gran rotonda de la part nova del poble, on hi ha un important encreuament de carreteres (Bàscara, Crespià, Figueres, Banyoles). Agafem la de Banyoles, que puja lleugerament. En el primer gran revolt, la deixem per seguir els pals de senyalització que trobem a mà esquerra, just on hi ha un plafó amb diverses bústies. Per aquí pugem cap al castell d'Esponellà, actualment en ruïnes. Hi trobem plafons explicatius que ens marquen els llocs d'interès.
El castell d'Esponellà (segles XI a XVII) és d'origen medieval. Inicialment fou una torre de vigilància, però l'any 1250 el rei Jaume I va donar llicència per construir-hi una fortalesa. Domina el pla d'Esponellà i el de Banyoles

En baixar del castell, agafem la carretera cap a l'esquerra. Després de mil metres arribem al pla de Martís, on trobarem el mateix trencall (Centre BTT) que a l'inici de la ruta, però per l'altra banda, per la qual cosa ara apareix a mà dreta. Seguim aquest camí asfaltat i tornem al punt de sortida.

Distància: 6kms (anada i tornada)
Desnivell: 200 metresItinerari
Més informacióMostra Pels volts d'Esponellà en un mapa més gran

Calendari:
Es pot fer tot l’any

Suggeriments:
L'opció més senzilla per seguir caminant és fer-ho pel pla de Martís o marxar cap a Banyoles i circumval·lar l'estany, encara que també es poden seguir les diferents rutes de BTT marcades des de l'antic Centre.

Enllaços:
O.T Costa Brava
Valoracions:
No hi ha valoracions.

Fes la teva valoració:

Usuari:
Contrasenya:
Per enviar una valoració cal que informis el teu nom d'accés i contrasenya. Si no disposes del codi d'identificació, pots obtenir-lo amb l'opció Demana Usuari.