Camí als calaixos de l'Ereldo
Bonica excursió circular i per fer en família pel sostre de la serra de la Llena, des d'on gaudirem d'unes esplèndides vistes, i ens divertirem en un lloc sorprenent i laberíntic envoltat de singulars roques i coves.

Ruta circular de dificultat moderada, 6kms amb un desnivell acumulat de 199mts, amb sortida i arribada a l'Ermita Sant Antoni de Pàdua. Situada a la rotonda d'entrada al poble Vilanova de Prades.

Ens situem d'esquena a l'ermita i ens dirigim en direcció al centre del poble. Continuem fins que arribem a l'església de Sant Salvador en Vilanova de Prades.
Ens situem mirant la façana de l'església. A la dreta hi ha el carrer dels Cups per on continuarem. Voregem per la dreta una petita plaça annexa a l'església. Deixem a la dreta un carrer i prenem el sender molt rocós que s'enfila amunt fent ziga-zaga. El recorregut esta senyalitzat amb una
ferradura groga. Continuem pel sender de la dreta que puja i passarem per davant d'un cartell de finca privada que pertany al càmping. Més endavant ens situarem sota de tres antenes i a la nostra dreta divisarem unes esplèndides vistes de la serra del Montsant. Seguim les marques de ferradura groga.

Arribem a una parada d'ametllers i continuem pel sender de la dreta. A pocs metres caminarem entre dues parades d'ametllers fins que arribem al camí dels Solans. Creuem el camí i seguim recte amunt per un sender que es va fent estret i rocós. A uns 100 m passarem pel costat d'un pal
d'electricitat de ferro. Deixem a l'esquerra un sender que baixa i seguim pel sender de la dreta amunt, seguint les marques de ferradura grogues i les marques blanques i grogues.

Des d'aquest punt hi ha unes esplèndides vistes de Vilanova de Prades. Les roques són un lloc d'escalada. Continuem el camí principal i pedregós fins que arribem a una fita. Hi ha dos senders molt ben marcats. Nosaltres continuem pel sender de la dreta. Pujarem suaument pel corriol fins que trobem una nova fita.

Creuem la pista i continuem pel senderó que tenim just davant, flanquejat per dues fites. Aquest sender baixa cap a l'esquerra. Passem entre unes roques i continuem resseguint la cinglera avall en una zona boscosa de roures i alzines. El camí es complica i convida a explorar entre les esquerdes de les roques i racons i raconets. A uns 100 m arribem a una zona amb uns grans blocs de roca conglomerada i girarem cap a l'esquerra. Passarem entre roques i de nou girarem a l'esquerra que ens durà a l'entrada de la cova dels Calaixos.
Per entrar a la cova ens hem d'ajupir uns pocs metres i un cop dins ens podem posar drets. És la cova de l'Home Fe coneguda popularment com la cova dels Calaixos. Segons conta la llegenda, durant les guerres carlines un home s'amagava en aquest forat i de tant en tant sortia i des de damunt la roca del Sentinella 1 es posava a cridar: “Gent de Vilanova, tingueu fe, que la guerra s'acabarà”. I des d'aleshores li van dir l'Home Fe.

Desfarem el camí fins al camí de la serra de la Llena. És molt important seguir les marques de ferradura grogues per no despistar-nos.

Agafem la pista cap a l'esquerra. Deixem la pista principal. Trobarem tres senderons a la nostra dreta i un camí molt marcat que puja. Els dos primers senderons ens portarien als diferents punts d'escalada. Nosaltres agafem el tercer senderó marcat amb punts grocs i que continua paral·lel al camí que puja. A 350 m el senderó es devia i uns metres més amunt s'uneixen de nou. Passem pel damunt de la cinglera de la punta del Curull. És el cim més alt de la serra de la Llena, que s'alça en el seu extrem més oriental i guaita sobre bona part de les terres de la Conca de Barberà, les Garrigues, l'Urgell i el Pla de Lleida. En un dia clar podem albirar fins i tot la silueta dels Pirineus i Montserrat. Acull també un bonic pessebre
del CE de Reus des de l'any 1995. No marxeu sense deixar el vostre comentari a la llibreta que trobareu en un calaix.

Desfem el camí per on hem pujat i el seguim direcció a les antenes i a la torre de guaita pel corriol fins a la pista principal. Continuem per la pista principal i deixem un senderó a la nostra dreta a pocs metres. Després d'una corba trobem un camí a la nostra esquerra marcat per punts blaus que ens portaria a l'ermita de Sant Miquel de la Tosca i el Vilosell; i a la dreta un corriol que baixa de d'alt. Continuem per la pista principal deixant a banda i banda diferents corriols. Continuem per la pista principal.

Deixem a l'esquerra un camí que baixa, marcat amb punts blaus i que ens duria a Vallclara. Continuem per la pista principal. Més endavant, a la nostra dreta, veiem la impressionant cinglera de la punta del Curull i al nostre davant, el poble de Vilanova de Prades. Deixem a banda i
banda de la pista diferents camins que ens porten a diferents parades d'ametllers fins que arribem a la rotonda i al punt de sortida.

Itinerari
Més informació


Powered by Wikiloc


Suggeriments:
Hem de seguir sempre el símbol de la ferradura que passa per senders rocosos que fan pujada. Val la pena portar un frontal o una bona llanterna per explorar la cova dels Calaixos. Hi ha poca ombra en gran part de la ruta, per això es recomana fer l'itinerari durant les hores de menys sol. Porteu-hi prou aigua, ja que no trobareu cap font durant la ruta

Enllaços:
La Conca de Barberà,Valoracions:
No hi ha valoracions.

Fes la teva valoració:

Usuari:
Contrasenya:
Per enviar una valoració cal que informis el teu nom d'accés i contrasenya. Si no disposes del codi d'identificació, pots obtenir-lo amb l'opció Demana Usuari.