Ruta dels molins de centelles
Des de l'Edat Mitjana les aigües del terme de Centelles han estat aprofitades per diversos usos, segons les necessitats de la societat. Aquesta ruta de dificultat baixa, d'uns 10kms, ens permet descobrir els vestigis dels molins, fonts, sequies i rescloses que servien per l'aprofitament de l'aigua.

Sortim del Parc del Pla del Mestre i anem a buscar la via principal de la vila, formada pels successius carrers Sant Joan, Socós i Nou. Passem per sota el Portal (porta de la muralla del segle XVI) i enfilem cap a l'esquerra amunt pel C/ de la Font Calenta fins al CEIP Ildefons Cerdà (“escoles de baix”).

Travessem la carretera C-1431 per agafar una pista pavimentada que va en direcció a la Costa, passant al principi pel costat del torrent i dels horts de la Cira (queden a la nostra esquerra).
El primer trencant a l'esquerra de la pista ens du a les restes del Molí de l'Estrada, d'origen medieval, conserva encara ara restes visibles del casal del molí, el desguàs, la font, i les dues basses.
Tornem enrere fins a la pista i seguim pujant cap a la muntanya fins a una bifurcació de camins, on agafem el de l'esquerra, arribant després a l'indret de la Font Calenta. Poc més amunt hi ha el trencant del Casal de Vinyoles. Continuem cap a l'esquerra en totes les cruïlles que ens trobem fins que trobem unes marques grogues. Les seguim, travessem de nou la C-1431 i, entrant al nucli urbà, arribem als safarejos antics.

Tombem a la dreta per la Ronda de la Roureda fins arribar a l'Avinguda Rodolf Batlle, per la qual sortim del poble. A l'alçada de l'última farola, baixem per un caminet situat davant nostre que ens portarà fins a la casa de pagès del Masat. Aquí girem a l'esquerra i continuem la marxa per una pista asfaltada que té al costat el grup de cases del C/ del Mas Llavina. Continuem per una pista ara de terra, passem entre unes granges i, quan trobem la bifurcació de camins, anem cap a la dreta. Al cap de pocs metres prenem un caminet a l'esquerra i baixem fins a la
riera per poder veure el Salt del Purgatori. Si teniu sort i a plogut recentment baixarà amb suficient aigua com per passar per darrera el salt.

Continuem cap a l'esquerra fins a trobar la Font Grossa, pugem fins a la pista i, sempre cap a l'esquerra, ens dirigim al polígon industrial. En el punt que indica el Molí de la Llavina seguim la direcció que ens diu el senyal i ens acostem a aquest que és un dels darrers molins d'origen medieval en funcionament a Catalunya.
Tornem enrere fins a la bifurcació de camins i agafem el de la dreta fins a les naus industrials. Seguim a la dreta i, per un caminet, baixem a la riera a l'indret del Gorg Rodó. Davant de les taules travessem la riera i seguim aigües avall fins a la casa del Rossell, passem per sota el pont del ferrocarril i, a mà dreta, entrem en una zona ramadera que travessem fins arribar a les restes del Molí del Rossell, ja documentat en el testament de la comtessa d'Ossona l'any 1038.
Més enllà encara hi ha les ruïnes del Molí de les Canes, de difícil accés.

Tornem enrere fins al pont del tren i ens dirigim en direcció nord cap a Centelles. Arribem a l'empresa Fugar, on girem cap a la dreta, passem una rotonda i prenem el carrer de l'esquerra. A la primera cruïlla anem a la dreta per visitar la capella de Sant Antoni de les Codines. Tornem al trencant i travessem el carrer asfaltat per agafar una pista de terra i, quan trobem les primeres cases del poble, girem a l'esquerra i enfilem tot recte, passem per sota el Pont de les Bruixes i pel costat de les Piscines Municipals.
Aviat tornarem al parc del Pla del Mestre, punt de partida d'aquest recorregut.Itinerari
Més informació
Enllaços:
Centelles
Valoracions:
No hi ha valoracions.

Fes la teva valoració:

Usuari:
Contrasenya:
Per enviar una valoració cal que informis el teu nom d'accés i contrasenya. Si no disposes del codi d'identificació, pots obtenir-lo amb l'opció Demana Usuari.